В Україні зростуть штрафи за підробку сільськогосподарської продукції

30.01.2023

Влада України активно адаптує законодавство до європейських стандартів. Це стосується і змін в аграрній та сільськогосподарській сферах. Саме тому наприкінці листопада Верховна Рада взялася за важливі законопроєкти, що мають полегшити роботу підприємців та водночас суворо покарати недобросовісних виробників. Один з них стосується охорони прав на сорти рослин. Що конкретно змінилося, і як це вплине на аграрний сектор,— розкажемо у матеріалі.

Україна без фальсифікації та бюрократії

Щодня Україна наближається до стандартів Європейського Союзу. Так, 16 листопада уряд прийняв законопроєкт №3680-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва у відповідність із положеннями законодавства Європейського Союзу». Цей документ відповідає міжнародним стандартам та цінностям, а також вирішує багато проблем, з якими регулярно зіштовхувалися українські виробники. То що цей закон дає підприємцям?

  • Діджиталізація процесів: з’являться електронні сервіси для отримання дозвільних документів на ввезення насіння для досліджень. Тепер підприємцям не потрібно мати «тонну» паперових документів та довідок. Заявку на сорт можна подати онлайн без черги.

  • Спрощені процедури експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння і садивного матеріалу для вже зареєстрованих сортів з ЄС та Сполучених Штатів. Це допоможе українським аграріям отримати нові сорти культур одночасно з іноземними країнами.

  • Оперативний розгляд документів та швидке надання відповіді заявникам.

  • Тепер будь-хто може подавати заявку на поширення сорту і отримувати статус підтримувача на сорти, які мають статус суспільного надбання.

  • І головне — цей законопроєкт захищає споживачів продукції від підробок маркування, пакування та торговельної марки. За такі порушення недобросовісний підприємець має сплатити штраф від однієї до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А це на сьогодні становить близько 6,5 млн грн. А якщо такі дії вчинить посадова особа, то на неї чекає штраф від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, разом з конфіскацією фальсифікованої продукції та обладнання для її виготовлення.

 

Новий законопроєкт водночас відповідає стандартам Європейського Союзу, полегшує буденність аграріїв, дає можливість розвивати свою справу, захищає права виробників на унікальність позначення та суворо карає шахраїв за фальсифікат.