Пшениця, кукурудза, соняшник: завдяки надзусиллям аграріїв Україна цьогоріч буде з хлібом, олією та експортними грошима

14.09.2022

У світовому землеробстві спостерігається стабільне збільшення валових зборів зерна. Основною культурою, що є лідером за площами посіву та валових зборів у світовому виробництві, є пшениця. В Україні пшениця насамперед є основною продовольчою культурою, обсяги експорту якої зростали б, якби не війна.

Пшеничні жнива ще тривають, але цифри для аналізу ситуації вже є. 

В умовах війни, найбільшою по збиральним площам пшениці стає Одеська область. Також значно збільшилася доля Дніпропетровської та Кіровоградської областей. До війни серед лідерів були Херсонська та Харківська області — дуже прикро, але в цих регіонах зібрати урожай вдасться лише з незначної частини полів.

За прогнозами українських експертів, з 6 млн 730 тис. га пшениці засіяної в цьому році, під контролем України збиральна кампанія буде проходити тільки на 4,4 млн га. Українська Зернова Асоціація дає кінцеву цифру намолоченої цьогоріч пшениці — 20,8 млн т (що на 37% менше ніж минулого року).

Нагадаю, що USDA прогнозували виробництво пшениці для України на 2022/23 МР - 19,5 млн т. Згідно зі звітом USDA, експорт зернової збільшено до 11 млн т. (попередня цифра — 10 млн т.) Водночас прогноз кінцевих запасів знижено до 4,24 млн т.(минулий прогноз 5,24 млн т).

Про осінню посівну. За словами Олександра Яцика з BASF Agricultural Solutions аграрії будуть знижувати затрати на виробництво: для сортових культур — це збільшення використання посівного матеріалу нижчих репродукцій, а для гібридних — використання менш інтенсивних гібридів та дешевшої системи захисту й удобрення.

Директор з маркетингу ТОВ «Лімагрейн Україна» Олександр Астраханцев розповідає: “По площах посіву озимої пшениці в сезоні 2022/23 зниження може бути ще більш значним, ніж ми попередньо прогнозували. Площа може впасти на всі 2 млн га — до 4,5-4,7 млн га. Все залежить від розвитку подій на фронті та логістичних експортних можливостей.”

Соняшник. “Площа сівби соняшнику в Україні в поточному році мінімальна за останні більш ніж 10 років – 4,75 млн га. Відповідно, врожай, який зберуть аграрії, також може бути найнижчим за останні 7 років – близько 10 млн тонн” – заявила Світлана Киричок, аналітик олійних ринків ІА “АПК-Інформ”.

За оптимістичного сценарію очікується, що наступного сезону може бути перероблено 11-11,6  млн т соняшнику, якщо порти будуть заблоковані ця цифра не перевищить 8 млн т.  

Україна багато років тримала лідерство з виробництва соняшнику, переробки, експорту олії та шроту. В один рік ми, за попередніми прогнозами, втратили лідерство у виробництві й у 2022 р. опустилися на третє місце серед експортерів.  

Проте експерти одностайні в тому, що для внутрішнього ринку соняшникової олії буде цілком достатньо. 

Кукурудза. Через безпрецедентну посуху у Європі в ЄС очікується найнижчий врожай кукурудзи з 2007-2008 рр. І тут помітним експортером може стати Україна. За словами Олега Левченка, голови Black Sea Trading та директора ARIA Commodities DMCC, в Україні для кукурудзи склалися непогані погодні умови, тому аграрії очікують врожайність на рівні 6 т/га, а ті, хто вжив всіх технологічних заходів, планують отримати 10-11 т/га.

Нагадаю, що 12 серпня 2022 року Департамент сільського господарства США (USDA) оновив світовий прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2022/23 маркетинговий рік. Щодо кукурудзи, то показники України значно зростуть як щодо виробництва (+5 млн т до 30 млн т), так і щодо експорту (+3,5 млн т до 12,5 млн т).