Можемо розраховувати на ріпак: непроста, але перспективна історія.

01.09.2022

Попри все нові складнощі з вирощуванням та реалізацією ріпака, які з'являються щороку, попит на цю культуру серед аграріїв та експортерів весь час зростає. Традиційно ріпак є однією з найбільш маржинальних та експортно орієнтованих сільгоспкультур. За 2018–2021 рр. обсяги українського експорту насіння ріпака на світовий аграрний ринок збільшилися до 2,67 млн тонн, а виторг досяг 1,69 млрд доларів США. Для агробізнесу ріпак є вигідною альтернативою соняшнику, а за ціною ця культура є досить рентабельною.

Одна з причин зростання світового попиту на ріпак — нестабільність цін на пальмову олію: влада найбільшого світового експортера пальмової олії — Індонезії — регулює роботу ринку заборонними та дозвільними постановами, на що той реагує бурхливими спекулятивними стрибками котирувань. Виробники обирають альтернативні варіанти, наприклад, рапсову олію, адже вона широко використовується у харчовій промисловості, а за своїми властивостями складає конкуренцію навіть оливковій. Також ця олія може бути сировиною для виробництва біодизеля, мастил, пластику.

Цьогорічне засушливе літо у Європі теж збільшує інтерес покупців саме до українського ріпака.

Залишилося тільки відпрацювати логістику: через війну українські аграрії вже котрий місяць експортують продукцію незвичними для себе способами: сухопутно через західний кордон переважно до Польщі та Німеччини або через річкові порти на Дунаї.

Український врожай ріпака 2022 року видався досить високим, знову ж таки враховуючи неможливість збору олійної на великій частині території країни через війну. Планується, що урожай буде зібрано з 1 млн га із загальної засіяної площі в 1,44. За прогнозами об'єм зібраного в Україні ріпаку складе близько 3 млн тонн.

Що ж з цінами, чи все ще вигідно вирощувати та експортувати український ріпак? Серйозні цьогорічні складнощі з вирощуванням, збором та транспортування цієї олійної відчутно вплинули на експортні котирування. Ціни на ріпак нового врожаю слідом за світовими вже опустилися до 600-620 $/т з доставкою в Польщу або Німеччину, що складає 13000-13500 грн/т на франко-елеваторі та відповідає рівню дворічної давнини, тоді як торік ціни сягали 17500-18000 грн/т (595-605 $/т в порту).

Ряд чинників свідчить про те, що попит на ріпак у світі зростатиме. Українські аграрії вже спланували наступну посівну озимого ріпака і мають намір засіяти не менше цьогорічного, а то і більше. Це підтверджує генеральний директор «MAS Seeds Україна» Сергій Тимошенко: «Є можливості до росту площ цієї культури на рівні 30-40%. Цьому сприяє і попит, і ціна на кінцеву продукцію».

Для того, щоб знизити ризики при збиранні майбутнього врожаю цю культуру будуть сіяти більше у центральній частині — Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська та інші області. Досвідчені аграрії знають, що ця олійна може рости та давати хороший врожай як у південних, так і північних регіонах України, тим паче і погодні умови для посіву ріпаку в цьому сезоні сприятливі, на думку Олександра Яцика з BASF Agricultural Solutions.  

Варто зазначити, що останні роки багато економістів говорять про ще один перспективний напрямок використання ріпака — виробництво біопалива.

Експерти вважають, що сьогодні потрібно відходити від сировинного експорту насіння ріпака на користь його переробки на олію, а також розвитку потужностей із виробництва біодизеля. Розвиток індустрії переробки ріпака на біодизель матиме значні економічні перспективи в найближчому майбутньому через високий попит на пальне на внутрішнього ринку. Також завдяки цьому агробізнес може частково усунути проблему дефіциту традиційного пального та зростання цін на нього.