Економічне бронювання: позиція Насіннєвої Асоціації України

10.06.2024

Найбільша експортна галузь України під час війни — це сільське господарство. Посівну кампанію неможливо перенести на інший час. У визначений час хтось має бути готовим сіяти, орати та збирати врожай.

Через повномасштабне вторгнення країна опинилася на межі виживання, тому ми змушені мобілізувати всі ресурси. Безсумнівно, пріоритетом №1 є оборонна промисловість. Однак, разом з тим, потрібно й наповнювати бюджет, аби були кошти на забезпечення наших воїнів.

У кожному бізнесі є перелік фахівців, які виконують критично важливі цикли робіт. Через їхню відсутність впадуть обсяги виробництва і, відповідно, ми побачимо зменшення надходжень до українського бюджету. Тому створюються відповідні списки професій та галузей, що підлягають бронюванню через їх критичну важливість.

Будуть фахівці – буде врожай

Деякі фахівці мають ключове значення для стабільності аграрної галузі. Наприклад, селекціонери та агрономи накопичують досвід десятиліттями, а їх навчання вимагає значних ресурсів. Кваліфіковані інженери також є критично важливими. 

Мобілізація ключового працівника в малому та середньому бізнесі може зупинити діяльність компанії. Для великого бізнесу економічне бронювання, яке орієнтоване на важливість ключових кадрів, дозволить зберегти конкретних фахівців, при цьому забезпечуючи додатковий фінансовий внесок на потреби Сил Оборони та допомагаючи уникнути незворотних економічних втрат.

Економічне бронювання в агросекторі має підсилювати чинну систему мобілізації та доповнювати можливість бронювання наявних 50% військовозобов'язаних співробітників. Необхідно також розглянути можливість диференціації квоти, враховуючи критичність галузі для економіки. Варто буде також зафіксувати відсоток квоти з урахуванням вже мобілізованих співробітників, задля уникнення бази розрахунку в усі наступні подачі.

Впровадження такої моделі в аграрному секторі забезпечить безперервність виробничих процесів і надання послуг, що є вагомими для економіки та агроекспорту України. В умовах затяжної війни, яка вимагає великих ресурсів, ми не можемо дозволити собі зупинити цю галузь.

Конкретні дії

Наостанок зазначимо, що питання економічної моделі бронювання має переходити до предметного обговорення у суспільстві, владі та бізнесі. Наприклад, у червні 2024 року зареєстрували законопроєкт № 11308 про внесення змін до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо економічного бронювання, який передбачає доопрацьовані вимоги та умови, а також автоматизацію процедури.

Зі свого боку, ми вже підписали Петицію до Президента України про необхідність економічного бронювання і запрошуємо долучитися всіх, хто розуміє необхідність підтримки критичних секторів економіки.

Більш детальну позицію можете переглянути у матеріалі для Agravery.com.