Україна зайняла 52-е місце в Глобальному індексі продовольчої безпеки, що аналізує показники 109 країн. Індекс розроблений дослідним підрозділом ВД The Economist (Economist Intelligence Unit) спільно із компанією DuPont і міжнародними експертами.
Глобальний індекс продовольчої безпеки, що вперше вийшов в 2012 році, розглядає ключові фактори, пов'язані з такими показниками, як фінансова та фізична доступність продовольства, а також його якість і безпеку. Індекс аналізує показники 109 країн. Україна отримала 56.4 бали і зайняла 52-е місце. Росія знаходиться на 40-му місці з 62.7 балами, Білорусь - на 47-му місці з 60.8 балами, Казахстан - на 57-му місці з 53.3 балами і Азербайджан на 62-му місці з 50.3 балами. США посіли перше місце в рейтингу, набравши 89,3 бали, за ними йдуть Австрія, Нідерланди, Норвегія і Сінгапур. Німеччина, Франція і Великобританія розташувалися на 8-му, 10-му і 16-му місцях відповідно, а Чеська Республіка, Польща та Угорщина - на 23-му, 26-му і 29-му місцях.
Серед сильних показників України можна відзначити продовольчу безпеку - комплексний показник, який використовується для оцінки ступеня сприятливості умов для забезпечення продовольчої безпеки, а також низький рівень втрат продовольства. Серед основних проблем відзначаються низький обсяг державних витрат на наукові дослідження в області сільського господарства і рівень ВВП на душу населення, вдвічі менший, ніж середньосвітовий показник.
Фінансова доступність
Україна займає 50-е місце у даній категорії за рахунок низького показника кількості населення, що живе за межею бідності (0.08%), більш низькі ввізні мита на сільськогосподарську продукцію, а також завдяки веденню програм продовольчої безпеки (3 бали з 4-х, середньосвітовий показник - 2.6). Однак, відсоток витрат на продовольство від середнього доходу на сім'ю залишається на рівні 38.9% (середньосвітовий показник - 34.5%). В той же час обмежені розміри і опції доступного кредитування для сільських господарств (2 бали з 4-х).
Фізична доступність
Високі показники України відзначені при оцінці рівня продовольчих запасів - комплексний показник, що вимірює доступність продовольства за рахунок його поставок в ккал на душу населення в день і рівень продовольчої допомоги. У цій категорії країна отримала 79.9 балів з 100, на 20.9% більше, ніж середній показник за Індексом. У країні також зафіксовано помірний показник співвідношення обсягів продовольчих втрат у порівнянні з загальним обсягом внутрішніх поставок (2.4 тонни проти середньосвітового показника 4.8).
Найбільші зміни щодо середніх показників Індексу зафіксовано в таких категоріях, як волатильність сільськогосподарського виробництва (-23.9%), ризик політичної нестабільності (-32.6%) і корупційні ризики (-33.9%).
Щодо рівня державних витрат на наукові дослідження і розробки в галузі сільського господарства Україна отримала найнижчу оцінку - 1 бал з можливих 9-ти, що виявилося на 14.9% нижче середнього рівня. США, для порівняння, отримали 9 балів, що на 85.1% вище середнього показника.
З іншого боку, в категорії «Сільськогосподарська інфраструктура» (комбінований показник, який оцінює можливості по зберіганню і доставці врожаю на ринок) Україна отримала 50.9 балів, що всього на 3,3% менше середньосвітового показника.
За сукупністю всіх показників Україна посіла 65-е місце в даній категорії.
Якість і безпека
Україна зайняла 42-е місце в даній категорії по співвідношенню таких показників. Рівень доступності мікроелементів - комплексний показник оцінки наявності заліза і вітаміну А у продовольстві (на 8.5% вище середнього показника), якості протеїнів (на 13.9% вище середнього рівня), різноманітності раціону - частки продуктів, що не містять крохмаль (крім зернових, коренеплодів і бульб) - на 14% більше загального рівня, а також за рівнем продовольчої безпеки - комплексний показник, який використовується для оцінки ступеня сприятливості умов для забезпечення продовольчої безпеки (99 балів зі 100, на 19.3% вище середнього показника). Тим не менш, було відзначено, що стандарти харчування в країні - ступінь прихильності уряду країни до їх поліпшення - на 22.9% нижче середнього рівня.
Про Глобальний Індекс Продовольчої Безпеки
Глобальний індекс продовольчої безпеки (Global Food Security Index), розроблений дослідницьким підрозділом ВД The Economist (Economist Intelligence Unit), оцінює основні аспекти фінансової і фізичної доступності продовольства, а також якості та безпеки продуктів харчування в 109 країнах світу. Індекс являє собою динамічну кількісно-якісну модель, засновану на більш ніж 28 показниках, яка вимірює фактори продовольчої безпеки в розвинених країнах. З травня 2014 р. Індекс також враховує вплив двох факторів - ожиріння і продовольчі втрати - на доступ до безпечної, поживного і фінансово доступного продовольства.
В рамках даного Індексу продовольча безпека визначається як стан, при якому у людей в будь-який час є фізичний, соціальний та економічний доступ до продовольства (в достатній кількості і достатньою харчової цінності), що відповідає потребам їх раціону харчування для здорового та активного життя. Основною метою дослідження є виявлення країн найбільш і найменш уразливих з точки зору продовольчої безпеки за такими категоріями, як фінансова та фізична доступність, а також якість і безпеку харчових продуктів.