Зміна структури посівних площ 2023 року: насіння достатньо, як і досвіду в аграріїв, головне — перемога

04.10.2022

В поточному сезоні через війну посівний клин в країні зменшився на 25%, проте за словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, це у жодному разі не загрожує продовольчій безпеці України. Головна відмінність цьогорічної посівної, за винятком екстремального характеру її проведення в умовах бойових дій — це зміна аграрних пріоритетів у сільгоспвиробників та часткове зменшення виробництва експортноорієнтованих культур. Ця тенденція продовжиться і в наступному, 2023 році. Зокрема, залишаться такими ж або зростуть площі під ріпаком, соєю, гречкою, житом. Це – нішеві культури, їх вистачає на внутрішньому ринку (де на них теж є високий запит), але вони мають і експортний потенціал. Також можуть зрости площі посівів під цукровим буряком і картоплею. Нижче розберемося детальніше по кожній культурі.  

Ріпак. Українські аграрії вже спланували наступну посівну озимого ріпаку і мають намір засіяти не менше цьогорічного. Його більше сіятимуть на полях Кіровоградщини, Вінниччини, Хмельниччини та Тернопільщини. Такі області обрали через менші ризики при збиранні майбутнього врожаю. Насіння цієї олійної для посівної достатньо.

Соя. Площі під соєю вже кілька років поспіль залишаються незмінно великими. Аграрії полюбляють цю культуру, через те, що вона відносно легка у вирощуванні, чудова попередниця та наступниця для більшості популярних зернових в Україні через здатність насичувати ґрунт азотом, вимагає менших затрат на сушіння, доволі легко зберігається й транспортується. 

Крім цього соя експортоорієнтована культура, а попит на білкові культури у світі зростає з кожним роком. З огляду на всі ці фактори площі посіву сої цього надскладного року майже не скоротилися в порівнянні з попереднім, цьогоріч – 1,19 млн га, а в 2021-му — 1,2 млн га. Аграрії мають намір у 2023 засіяти соєю щонайменше стільки ж, скільки було в поточному. Благо, що основні площі під нею знаходяться у Житомирській, Тернопільській, Хмельницькій, Київській областях, де зараз не ведуться активні бойові дії.

Цукровий буряк. Наступного року аграрії продовжать скорочувати площі тих культур, які потребують більших затрат як у виробництві, так і в доробці врожаю (наприклад, соняшник, кукурудза). Замість них саджатимуть нішеві, або розширюватимуть площі тих, які вже були в господарстві й затребувані на ринку. Зокрема такою культурою стане цукровий буряк, площі під ним планується збільшити на 10-20 тис. га. Такі дані наводить Вікторія Таран, начальник відділу маркетингу та комунікацій «КВС-УКРАЇНА». Прогнози стануть  можливими через повернення багатьох агрофірм до вирощування цієї культури після паузи відпочатку війни. 

Жито. Ще кілька тижнів тому під великим питанням було те, чи будуть жито взагалі сіяти наступного року. Це було пов'язано з забороною на експорт цієї культури. Річ у тому, що жито чудово росте на глиняних та піщаних грунтах, де більшість інших культур просто “згорає”. Компанії, що виростили та зібрали жито мають його збувати, переважно на експорт. І якби мораторій продовжував діяти, то існуючих вже зараз запасів жита для внутрішніх потреб України вистачило б на кілька наступних років — а отже потреби сіяти його не було б.  Після зняття заборони агрофірми, що займаються вирощуванням жита, видихнули з полегшенням — ця культура буде сіятися і наступного року, швидше за все на тій же площі, що й цьогоріч — 62, 7 тис. га, переважно це територія Полісся.

Без перебільшення можу сказати, що ті виклики, з якими стикнулися агрофірми цього року є безпрецедентними. Проте аграрії активно шукають варіанти, як у наступному році і виростити врожай, і збути його бажано із заробітком. Позитиву додає те, що насінням для переважної  більшості потреб є достатньо.