Україна «похвилинно» очікує доступ до ринку насіння ЄС

21.02.2020

З 2016 по 2018 рік, Україна в особі ще тоді очільників Міністерства аграрної політики та продовольства, за сприяння галузевих асоціацій — Насіннєвої асоціації України та Європейської насіннєвої асоціації Euroseeds добивалося від Єврокомісії зняти бюрократичні бар’єри доступу до ринків країн ЄС.

Це так звані не раз продискотовані питання про еквівалентність та внесення України в перелік країн, не членів ЄС, які можуть експортувати до держав Євросоюзу насіння вирощене та вироблене в Україні.

Спершу, на численні запити до уповноважених європейських установ з питанням щодо статусу визнання еквівалентності системи сертифікації українського насіння до вимог ЄС, у 2018 році отримали відповідь, що є політичні питання та питання до України по торговельним питанням по м«ясу, птиці і т д.

Та у 2019 році, за результатами чергового раунду переговорів Україна — ЄС: керівництвом Мінекономіки було повідомлено, про очікування на рішення від ЄС у першому кварталі 2020; Euroseeds підтвердили, що питання по Україні, знову на порядку денному і розпочато погодження в структурних підрозділах Єврокомісії 2020.

Важливо не втратити темп у діалозі Україна-ЄС

Попит є, пропозиція є, перспективні ринки є, але за них потрібно поборотися. Це важка робота, але насіння, того варте.

Міжнародна статистика про насіння свідчить:

— найбільш розвинуті економічно країни мають насіння у своєму експортному портфоліо (США, Канада, ЄС Німеччина, Франція)

— комерційний ринок насіння продовжує рости та досяг 45 млрд доларів у 2017 році (за даними KleffmannGroup);

— обсяг світового експорту насіння зростає з року з рік, та перевищує $1 млрд, статистика доступна тут;

— в Україні — повний цикл виробництва насіння по сг/культурах, насіння яких затребувано;

— найважливішими експортними культурами по насінню наразі є кукурудза  та пшениця, непогано також  йде експорт насіння соняшника та жита: загальний світовий попит у насінні м’якої пшениці у 2017 році становив $0,6 млрд. Бельгія, Італія та Нова Зеландія = 57% товарообігу насіння ($0,4 млрд); загальний світовий попит у насінні кукурудзи у 2017 році становив $3,1 млрд; (Німеччина, Малайзія та США = 28% товарообігу насіння ($0,6 млрд).

— потенціал виробництва та постачання насіння  з України величезний (ТОВ «Маїсадур Семанс Україна», «КВС –Україна», »Євраліс Семанс Україна«, «Сингента», НВФГ «МАЇС», LNZ Group);

— Україна щорічно може виробляти та експортувати близько 1 млн. тонн насіння кукурудзи, що дорівнює приблизно $100 млн. у грошовому вимірі і значно прибутковіше аніж експорт кукурудзи на зерно (за розрахунками Насіннєвої асоціації України).

Умови для експорту насіння виробленого в Україні

Коли ми розглядаємо торгівлю насінням, нам потрібно об’єктивно зосередитися на спільному для усіх питанні — умови для експорту насіння виробленого в Україні, серед яких довіра та передбачуваність до дій влади, якість та генетичний потенціал насіння.

І звісно, переконливий діалог з новими Єврокомісарами та знання вимог:

— охорона сортів рослин;

— врахування вимог до реєстрації сортів у країнах, де комерціалізуватиметься насіння;

— відповідність фітосанітарних заходів;

— підтвердження сортових та посівних якостей насіння сертифікатами міжнародного зразку.

Це ті основні стовпи, на яких спираються наші міжнародні регуляторні рамки, що є обов’язковим для експорту.

Матеріал з блогу на Агропорталі